"єОселя" припинить роботу з вторинним ринком житла!?

Блог о недвижимости / 20240208

08 февраля 2024

"Українська фінансова житлова компанія" ("Укрфінжитло") має намір поступово повністю залишити вторинний ринок нерухомості та сфокусуватися на первинному ринку, т.е. припинити роботу програми доступного іпотечного кредитування "єОселя" із вторинним ринком нерухомості - по словам голови правління «Укрфінжитла» Євгена Мецгера.

Т.е. не будет возможности купить в кредит по программе "єОселя" готовое жилье и въехать, а надо будет покупать квартиру в новостройке у застройщика, ждать сдачи дома, делать ремонт, как минимум год где-то жить, т.е. арендовать жилье ...

По программе "єОселя" невозможно станет купить квартиру на вторичке и частный дом.

Такая ситуация может активизировать рынок недвижимости на вторичке в 2024г. Кто планировал купить недвижимость по программе "єОселя" возможно не будут откладывать покупку, т.к. окно возможностей по покупке недвижимости в жилом состоянии, по доступной программе кредитования, похоже закрывается.

"єОселя" програма доступного іпотечного кредитування

Програма доступного іпотечного кредитування "єОселя" запрацювала в Україні з жовтня 2022 року. На пільгову іпотеку під 3% річних терміном до 20 років із початковим внеском від 20% вартості житла можуть претендувати військовослужбовці-контрактники ЗСУ, працівники сектору безпеки і оборони, медпрацівники, педагоги, наукові співробітники.

З 1 серпня 2023 року подати заявку на участь у програмі "єОселя" під 7% можуть ветерани війни, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи (ВПО) та громадяни, які не мають власного житла, більшого за нормативну площу.

Під програму попадають квартири з розрахунку 52,5 кв.м на одну особу плюс 21 кв.м на кожного наступного члена сім’ї. Нормативна площа житлового будинку для сім’ї з однієї особи – не більше 62,5 кв.м загальної площі та додатково 21 кв.м – на кожного наступного члена сім’ї.

Кредит надається терміном до 20 років, авансовий платіж – від 20%.

У цю програму інтегровані сім банків-партнерів - Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк і Сенс банк.

Подати заявку на участь у програмі можна в мобільному застосунку "Дія".

За програмою «єОселя» українці отримали понад 7100 кредитів станом на 6 лютого 2024 року, за даними сайту «Укрфінжитла». З них 5045 (71%) – на купівлю житла вторинному ринку, 1930 (27%) – на нерухомість від забудовника, 126 (1,8%) – на первинному ринку.

Обсяг виданих кредитів за програмою "єОселя" сягнув ~10 млрд.грн.

По материалам https://interfax.com.ua/news/economic/965668.html

PS З 29 січня українці можуть обрати за програмою «єОселя» приватні будинки площею 62,5 квадратного метра на одного плюс 21 квадратний метр на кожного наступного члена сім'ї під 7% річних. Тобто родина із трьох людей зможе отримати кредит на купівлю будинку площею до 104,5 кв. метрів.

Крім того, було приведено до реалій ринку граничну вартість квадратного метра у тому чи іншому населеному пункті. Зменшено граничну вартість житла для міст Київ, Дніпро, Львів, Одеса та Харків. Коефіцієнт відношення до опосередкованої вартості будівництва одного квадратного метра змінено з 2,5 до 2. Водночас було збільшено з 1 до 1,7 коефіцієнт для населених пунктів що мають населення менше 100 тисяч.

Якщо ви зацікавлені у придбанні будинку через програму єОселя, зверніться до банку учасника або ж зареєструйтеся у Дія.

Если желаете купить добротный частный дом в Харькове, в отличном месте на Немышле - 200м метров от центрального проспекта города и между двух станций метро, обратите внимание на вариант https://realty.kharkov.ua/home в таком доме иметь машину не обязательно, в пешей доступности транспорт - троллейбусы, маршрутки и две станции метро Дворец спорта и Армейская. Да все необходимое рядом в пешей доступности.

#Харьков #недвижимость 💙💛 #Харкiв #нерухомiсть

категория: недвижимость Харькова

Блог о недвижимости на сайте "Недвижимость Харьков", обсуждение рынка недвижимости, советы по продаже и покупке квартир и частных домов в Харькове, ссылки на интересные материалы в сети по теме недвижимости, взгяд на новости рынка недвижимости Харькова и Украины.

'Недвижимость Харьков' канал в Telegram https://t.me/realtykharkovua - подпишитесь, чтобы быть в курсе новостей рынка недвижимости, публикуем полезную и интересную информацию по теме недвижимости, анонсы статей в блоге.