Іпотечне кредитування молоді в 2023

Блог о недвижимости / 20230202

02 февраля 2023

З 1 лютого Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву оновив умови іпотечного кредитування молоді для придбання власного житла - тепер одинокі молоді громадяни та молоді сім'ї віком до 35 років можуть оформити молодіжний кредит за 7% річних на строк до 20 років. При цьому перший внесок на придбане житло становить всього 6% від вартості житла. Виняток зроблено для вчених з докторським ступенем, вони можуть скористатися молодіжною іпотекою до 40 років, а не до 35.

Зміни до Порядку надання молодим сім’ям або одиноким молодим громадянам довгострокових пільгових кредитів для будівництва та придбання житла стали значно вигіднішими. Адже відтепер кредит можна оформити під 7% річних, при цьому перший внесок становить лише 6% від вартості житла. Це досить вигідні умови для молодих людей поліпшити свої житлові умови.

За програмою можуть отримати молоді сім’ї або одинокі молоді люди, вік яких сягає до 35 років, а також вчені до 40 років, кредит можна оформити на термін до 20 років.

Претенденти на участь у програмі повинні перебувати на відповідному обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов або ж у цих осіб відсутнє у власності житло, окрім житла на території, де ведуться/велися бойові дії або тимчасово окупованих росією. Кожен член сім’ї не повинен володіти житлом, площа якого становить понад 13.65 кв.м. Житло для себе ви можете шукати самостійно.

Відповідне кредитування здійснює Держмолодьжитло на виконання Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2023 роки коштом їх статутного капіталу, сформованого Міністерством розвитку громад та територій України.

Хто може скористатися пільговим молодіжним житловим кредитом

Згідно з Державною програмою забезпечення молоді житлом, оформити пільговий іпотечний кредит мають право:

  • молоде подружжя з неповнолітньою дитиною чи дітьми, якщо вік жінки та чоловіка становить до 35 років;
  • одинокі громадяни без сім’ї віком до 35 років;
  • сім’я, в якій один з подружжя є вченим з науковим ступенем доктора та має вік до 40 років.

Умови для оформлення

Іпотечне кредитування молоді здійснює Держмолодьжитло з коштів статутного капіталу. Очікувати на позитивне рішення можна за дотримання таких умов:

  • Заявник перебуває на обліку як громадянин, який потребує поліпшення житлових умов. Умовою для оформлення іпотеки також є відсутність житла у кожного з членів сім’ї. Це саме стосується і самотніх молодих українців, що вирішили оформити іпотеку. Винятком є внутрішньо переміщені особи, що володіють нерухомістю на тимчасово окупованій території. Також отримати пільговий кредит може сім’я, кожен член якої має у власності житло площею до 13.65 кв. м.
  • Офіційне працевлаштування та підтверджена платоспроможність – після сплати платежу по кредиту сума залишку місячного доходу не може бути меншою прожиткового мінімуму на кожного члена сім’ї разом з дітьми. Від початку 2023 року прожитковий мінімум для неповнолітніх дітей складає 2 833 грн, для працездатних дорослих – 2684 грн.
  • Правильно заповнена заява та зібрані усі необхідні документи.

У чому вигода іпотечного кредитування

Термін користування молодіжним іпотечним кредитом складає 20 років, а річна відсоткова ставка становить всього 7%. Сума першого внеску є найменшою у порівнянні з іншими програмами кредитування житла – 6%. Після сплати першого внеску залишок ділиться на весь період рівними щомісячними платежами з обов’язковим відсотком. Така система сплати робить купівлю житла доступною для молоді. А обрати ідеальну оселю можна серед великого вибору пропозицій на ринку, включаючи сучасні новобудови, є можливість достроково сплатити всю суму і зекономити на відсотках.

Важливо, що цей тип іпотеки діє не лише на вже готовий житловий фонд. Уряд дозволив отримувати позику для участі у будівництві нових житлових комплексів. Для заявника це ще одна фінансова перевага з можливістю зекономити до 30% від кінцевої вартості новобудови. На старті будівництва завжди діють найнижчі ціни, а чекати до введення в експлуатацію в середньому 1,5-2 роки. До того ж вибір квартир суттєво розширюється новими ЖК з покращеними плануванням, високою якістю будівництва, розвинутою інфраструктурою та іншими перевагами, які пропонують провідні девелопери.

Приклад простого розрахунку

За умовами програми, нормативна площа для отримання іпотеки складає 52.5 кв.м на одну людину або подружжя без дітей. На кожного наступного члена сім’ї нормативна площа складає 21 кв. м. Наприклад, якщо сім’я складається з двох батьків та однієї дитини, вони можуть отримати кредит на квартиру загальною площею 73.5 кв.м. Порахуємо (источник www.mi100.info) вартість іпотеки для такої сім’ї.

Нормативна ціна 1 кв.м: 23000грн.

Вартість квартири: 23000 х 73.5 = 1690500грн.

Перший внесок (6% від вартості квартири): 1690500 х 0.06 = 101430грн.

Розмір тіла кредиту: 1690500 х 0.94 = 1589070грн.

Для вирахування щомісячного платежу треба тіло кредиту поділити на кількість місяців по кредиту. Якщо 1589070грн поділити на 240 місяців, отримаємо 6621грн.

Відсоток за користування вираховується множенням тіла кредиту на 7% річних за вирахуванням щомісячного платежу.

Якщо площа або вартість обраної квартири є більшою за нормативну, заявник може обрати менше планування або доплатити.

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву www.molod-kredit.gov.ua

#Україна #Украина 💙💛 #Харьков #Харкiв #недвижимость #нерухомiсть

категория: недвижимость Украина

Блог о недвижимости на сайте "Недвижимость Харьков", обсуждение рынка недвижимости, советы по продаже и покупке квартир и частных домов в Харькове, ссылки на интересные материалы в сети по теме недвижимости, взгяд на новости рынка недвижимости Харькова и Украины.

'Недвижимость Харьков' канал в Telegram https://t.me/realtykharkovua - подпишитесь, чтобы быть в курсе новостей рынка недвижимости, публикуем полезную и интересную информацию по теме недвижимости, анонсы статей в блоге.