Нові податки на будівництво та продаж житла

Блог о недвижимости / 20221029

29 октября 2022

З 1 листопада 2022 запроваджуються нові податки на будівництво та продаж житла. Це передбачено Законом №2600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України про оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому"

Відповідно до цього закону, забудовникам доведеться платити 20-відсотковий ПДВ за касовим методом, а інвесторам – податки з продажу житла, в яке вони вклали свої гроші. Тому девелопери змушені будуть підвищувати ціни на житло, а інвестори або частину угод з продажу квартир здійснюватимуть "в тіні", або просто втратять інтерес до таких інвестицій.

Не менше, ніж підвищення вартості житла від забудовника, по інвесторах вдарять податки, які вони мають платити з продажу житла. Адже не секрет, що багато заможних українців вкладають гроші у будівництво квартир не заради того, аби в них жити, а заради того, щоби згодом їх продати "з наваром". За оцінками експертів більше половини нового житла в Україні купується з метою його подальшого перепродажу на більш вигідних умовах.

Маржа, яку при цьому отримують інвестори – це своєрідна компенсація за ризик, на який вони наражали свої капітали, вкладаючи гроші в таке непередбачуване підприємство, як будівництво.

Тепер же, якщо вони вирішать свою новопридбану квартиру продати протягом року, їм доведеться сплатити податок у вигляді 18% від отриманого прибутку. Отриманий прибуток рахується як різниця між вартістю продажу квартири та вартістю, за яку інвестор придбав її у забудовника.

категория: недвижимость Украины

Блог о недвижимости на сайте "Недвижимость Харьков", обсуждение рынка недвижимости, советы по продаже и покупке квартир и частных домов в Харькове, ссылки на интересные материалы в сети по теме недвижимости, взгяд на новости рынка недвижимости Харькова и Украины.

'Недвижимость Харьков' канал в Telegram https://t.me/realtykharkovua - подпишитесь, чтобы быть в курсе новостей рынка недвижимости, публикуем полезную и интересную информацию по теме недвижимости, анонсы статей в блоге.