Ринок нерухомості відкрито

Блог о недвижимости / 20220422

22 апреля 2022

Право надається виключно нотаріусам, які включені до затвердженого Мінюстом Переліку. Так би мовити, обмежено доступ недобросовісних спеціалістів нотаріусів.

Питання врегульовано постановою КМУ від 19.04.2022 N480.

    Критерії / вимоги до нотаріусів які включаються до цього Переліку наступні:
  • після 24 листопада 2017 р. не вчиняли виконавчого напису на кредитному договорі, який не є нотаріально посвідченим;
  • після 1 січня 2020 р. щодо них Міністерством юстиції не приймалося рішень про анулювання, блокування на строк не менше трьох місяців або не менше двох рішень про блокування на строк менше трьох місяців доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  • у період з 25 лютого 2022 р. до їх включення до Переліку не посвідчували договори щодо відчуження нерухомого майна, поділу (виділу) нерухомого майна, іпотеки, встановлення довірчої власності на нерухоме майно;
  • щодо них не внесено подання про анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю;
  • не вчиняли нотаріальних дій від імені фізичних осіб, які в момент вчинення таких дій перебували за межами України, крім дій на підставі довіреності таких осіб або в порядку законного представництва, або померли;
  • не мають простроченої заборгованості зі сплати членських внесків до Нотаріальної палати України за період більше ніж один рік. Тут, мабуть, хтось кусає лікті. Адже такі були. Включення нотаріуса до переліку здійснюється на підставі відповідної заяви.

Міністерству юстиції та його територіальним органам разом з Нотаріальною палатою України надається до дев’яти робочих днів на перевірку достовірності інформації, що міститься в заяві та перевірки на відповідність нотаріуса критеріям і прийняття рішення про включення його до відповідного переліку.

Забороняється вчинення нотаріальних дій щодо цінного майна нотаріусами, робоче місце (контора) яких розташовано в межах адміністративно-територіальних одиниць в яких обмежено доступ до Державних реєстрів, що затверджені Наказом Міністерства юстиції України 01 квітня 2022 року N 1307/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 11 квітня 2022 року N 1429/5)).

категория: недвижимость Украина

Блог о недвижимости на сайте "Недвижимость Харьков", обсуждение рынка недвижимости, советы по продаже и покупке квартир и частных домов в Харькове, ссылки на интересные материалы в сети по теме недвижимости, взгяд на новости рынка недвижимости Харькова и Украины.

'Недвижимость Харьков' канал в Telegram https://t.me/realtykharkovua - подпишитесь, чтобы быть в курсе новостей рынка недвижимости, публикуем полезную и интересную информацию по теме недвижимости, анонсы статей в блоге.